Lauttasaaressa Helsingissä vuonna 2011

Oli aurinkoinen ja hiljainen kesäilta Lauttasaaressa Helsingissä vuonna 2011. Lähestyin Heikkiläntien Shellin suunnasta liikenneympyrää ja vilkaisin vasemmalle Tallbergin Puistotielle. Sieltä lähestyi musta BMW normaalilla nopeudella ja niin pitkällä, että päätin jatkaa ympyrään entisellä vauhdillani. Vilkaisin vielä oikealle takaviistoon Vattuniemenkadulle joka oli tyhjä. Olin jo kaartamassa ympyrään noin 50 kmh nopeudella kun huomasin silmänurkassani tämän BMWn tulevan ympyrään kovalla nopeudella, selvällä törmäyskurssilla. Aloitin paniikkijarrutuksen jo hiukan oikealle kallellaan olevalla pyörälläni. Molempien jarrujen ABS:t rapsuttivat ja pyörä alkoi kallistua lisää oikealle. Hellitin takajarrun ja yritin potkia pyörää pystympään samalla jarruttaen etujarrulla rystyset valkoisena. Sain pyörän pysähtymään ympyrän rajalle jonne se lopulta kaatui kyljelleen nollavauhdista. BMW suhahti etupyöräni edestä arviolta 80 kmh vauhdilla ympyrän läpi jatkaen Vattuniemen suuntaan kumit kiljuen. Itse istuin kyljellään olevan pyöräni päällä vain henkisesti vammautuneena. Saatuani pyörän pystyyn bemari oli jo kadonnut jonnekin Vattuniemeen. Mielestäni BMW:n kuljettajalla oli tappamisen meininki. Lähestyin häntä etuviistosta oikealta, näkemäesteitä ei ollut, sää oli kirkas ja kuiva. Oma pyöräni (KTM 990 Adventure) on kirkkaan oranssi joka on erinomainen väri havaittavuuden kannalta. Vauhdin reilu kiihdytys kohti liikenneympyrää oli mielestäni ilmiselvä ja tahallinen. Kuljettaja ei kerta kaikkiaan voinut olla näkemättä minua ja sitä, että kaaduin. Jälkikäteen olen miettinyt sitä, että jos pyörässäni ei olisi ollut ABS jarruja. Olin jo aloittanut kaarteen oton ja todennäköisesti olisin jarruttanut etupyörän lukkoon ja lipsauttanut keulan alta. Tuosta vauhdista olisin ehkä liukunut ympyrään kaahaavan bemarin alle. Muutaman yön tuon jälkeen nukuin melko kehnosti mutta nykyään tapaus tulee mieleeni vain aika ajoin. Tämä kuitenkin vahvisti jo ennestään päällä ollutta kyynillis-vainoharhaista asennettani muita tiellä liikkujia kohtaan. Sormi on kaupungissa jarrulla valmiina koko ajan. Leppoisaa ajovirettä kaupunkiajossa en ole tuon jälkeen enää tavoittanut. Ainoa mitä voin sanoa on se, että kannatti harjoitella kovia jarrutuksia etukäteen. Ja että se mustan bemarin kuski ajelee edelleen jossakin tuolla. Heikki Metsola / TFMK